HASANOĞLAN KÖY ENSTİTÜSÜ YENİDEN CANLANDIRILACAK
Büyükşehir Belediyesi, Elmadağ’da bulunan ve uzun yıllardır atıl durumdaki Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nü yeniden canlandıracak. İçinde müzik okulu, amfi tiyatro, müze yapıları, hamam ve ahşap atölyesinden oluşan yerleşkeyi restore ederek çevre düzenlemesini gerçekleştirecek olan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, restorasyon proje çalışmalarına “Köy Enstitülerinin Kuruluş Günü” olarak kutlanan 17 Nisan’da başladı.

   Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’intarihine ışık tutan projeleri birer birer hayata geçiriyor.

   Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı,Ankara’nın Elmadağ ilçesinde 1941 yılında inşa edilen ve yıllardır bakımsızdurumda olan Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nü yeniden canlandıracak projeyiBaşkentlilerle buluşturmaya hazırlanıyor.

  Konu ile ilgili olarak sosyal medya hesaplarındanpaylaşımda bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Cumhuriyettarihinin en önemli eğitim miraslarından Köy Enstitüleri'ne sahip çıkıyoruz. Belediye meclisimizde aldığımız kararla, Köy Enstitüleri'ninKuruluş Günü'nde Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nü tarihi dokusuna uygun şekilderestore etmek için bugün proje çalışmalarına başladık” ifadelerinikullandı.

 

UZUN YILLAR İHMAL EDİLEN “HASANOĞLAN KÖY ENSTİTÜSÜ” AYAĞAKALDIRILACAK

   Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleriile Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü yerleşkesinde bulunan hamam, ahşapatölyesi, müzik okulu, amfi tiyatro ve müze yapılarının bakım, tadilat veonarım işlerini üstleneceklerini belirten Kültür ve Tabiat Varlıkları DaireBaşkanı Bekir Ödemiş, şu bilgileri verdi:

“17 Nisan 1940 Türkiye’de Köy Enstitülerinin kuruluştarihi, mecliste kabul edildiği tarih. Biz de 17 Nisan 2021’e önemli bir projeile girmeyi hedefledik. Sayın başkanımızın talebi doğrultusunda KöyEnstitülerine öğretmen yetiştiren Hasanoğlan’ı yaşatmak ve gelecek nesillereanlatmak için restore etmeye karar verdik. Milli Eğitim Bakanlığı’na burestorasyon çalışmalarının yapılabilmesi için başvurduk. Bakanlıktan gelenolumlu yazının ardından Belediye Meclisimizden de oy birliği ile çalışmayapılması kararını aldık. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığıbünyesinde oluşturulan teknik ekip buranın restorasyon projeleri içinçalışmalara özel bir günde, köy enstitülerinin kuruluş günü olarak kutlanan 17Nisan’da başlayacak. En kısa zamanda Hasanoğlan’ı geçmiş tarihine yaraşır birşekilde restore edeceğiz.”

 

104 YAŞINDAKİ ABDULLAH ÖZKUCUR DA ÇALIŞMA GRUBUNDA

   Çevre düzenlemesiyle birlikte yaklaşık 180 binmetrekarelik alanda yapılacak restorasyon çalışmasının sıradan bir çalışmaolmadığına dikkat çeken Ödemiş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Cumhuriyet’in kuruluşunda önemli görevler üstlenmişsayısız öğretmen yetiştiren böylesine önemli bir eğitim kuruluşu için projeyapacağız. Şimdiye kadar yapılmış tüm çalışmaları bu konuda birikimi olan tümSTK’ları ve vakıfları bu grubun içerisine dahil ettik. Hasanoğlan Yüksek KöyEnstitüsü’nün 1941 yılında başlayan inşaatında öğrenci iken çalışan 104yaşındaki emekli öğretmen Abdullah Özkucur’u da bulduk ve onu da projeye dahilettik. O günleri çok iyi hatırlıyor. İlk çalışma grubu toplantısına kendisi degeldi. Böylelikle yapacağımız proje geçmişte yapılan işin aslına ve özgündokusuna uygun olacak.”

 

PROJE ÇALIŞMASININ ARDINDAN UYGULAMA İHALESİNE ÇIKILACAK

   Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı,Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Tadilat, Mühendislik ve Çevre Düzenleme ProjesiHizmet Alım İşi için Mayıs ayı içinde ihaleye çıkacak.

    İhale kapsamında; Hamam, Demir Atölyesi,Ahşap Atölyesi, 10 adet Öğretmen Lojmanı rölöve projelerinin mimari tadilatprojeleri ile statik, elektrik ve mekanik mühendisliği projeleri ile bütünalana ait çevre düzenleme uygulama projelerinin hazırlanması amaçlanıyor.Hazırlanan projelerin sonunda ise uygulama ihalesine çıkılması planlanıyor.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları